Top 10 najboljih svjetskih Chefova

Mnogim ljudima hrana je puno više od pukog zadovoljavanja bioloških potreba. Neki su kuhari toliko zaljubljeni u hranu da su posvetili život istraživanju novih okusa koji će gurmanima pružiti vrhunski užitak konzumiranja hrane. Upravo takvi chefovi posvetili su svoje živote otvaranju vrhunskih restorana i postali prave međunarodne ikone koje poštuju čak i oni koji su ljubitelji ‘običnije’ hrane.

Anthony Bourdain

10. Anthony Bourdain karijeru je započeo kao perač suđa da bi tijekom svoje duge karijere postao glavni chef u mnogim prestižnim i svjetski poznatim restoranima.

Paul Bocuse

9. Paul Bocuse francuski chef za kojeg zna cijeli svijet, bio je pioniru u stvaranju nouvelle cuisine koja se bazira na vrhunskoj kvaliteti namirnica umjesto na ‘bogatom’ tanjuru. Paul danas ima 91 godinu, ali i dalje je nezaobilazno ime u svim gurmanskim leksikonima.

Alain Ducasse

8. Alain Ducasse prava je legenda kada je u pitanju francuska kuhinja. Prvi je chef koji je otvorio tri restorana i za sve tri dobio po tri Michelinove zvjezdice. Njegovi restorani godišnje zarade više od 15 milijuna dolara.

Emeril Lagasse

7. Emeril Lagasse, osim po svom imenu, poznat je i po krilaticama ‘BAM’ i ‘Kick it up a notch’ koje su ga učinile pravim hitom među ljubiteljima dobre hrane. Njegovi restorani i javna pojavljivanja priskrbili su mu zaradu d 115 milijuna dolara godišnje.

Vikas Khanna

6. Vikas Khanna iako su najpoznatiji svjetski chefovi uglavnom Francuzi ili Amerikanci, Vikas jedan od prvih Indijaca koji je doživio svjetsku kulinarsku slavu. Poznat je po suradnji s drugim slavnih chefovima, ali i po najskupljoj knjizi recepata za koju treba izdvojiti čak 13 tisuća dolara! Do knjige je gotovo nemoguće doći jer na svijetu postoji samo 12 primjeraka.

Marco Pierre White

5. Marco Pierre White jedan je od najpoznatijih britanskih chefova, ali i najmlađi chef na svijetu koji je zaradio Michelin zvjezdicu. Njegov jedinstveni stil može se opisati kao spoj britanske, talijanske i francuske kuhinje.

Heston Blumenthal

4. Heston Blumenthal prvi je chef koji je hrani pristupio na znanstveni način. Kako tvrde oni koji su je probali, njegova hrana može zadovoljiti sva čula. Jedan je od prvih koji su ponudili molekularnu kuhinju, a njegovi recepti spadaju među najoriginalnije na svijetu.

Wolfgang Puck

3. Wolfgang Puck je Austrijanac koji je odselio u Ameriku i napravio svjetsku karijeru. Spoj talijanskih i američkih okusa učinio je njegovu kuhinju jedinstvenom. Autor je brojnih knjiga recepata i jedan je od rijetkih chefova koji su dobili svoju zvijezdu na Hollywood walk of Fame.

Jamie Oliver

2. Jamie Oliver, poznat i kao ‘goli’ kuhar, jedan od chefova koje ne treba posebno predstavljati. Njegova kuhinja je isključivo britanska, bazirana na organski uzgojenim namirnicama. Brojni TV projekti donijeli su mu svjetsku slavu, ali i milijune dolara.

Gordon Ramsay

1. Gordon Ramsay vjerojatno najglasniji i najopakiji chef na svijetu. Ovaj glasoviti chef zarađuje milijune dolara godišnje, a oni koji ga poznaju tvrde kako izvan kuhinje i nije baš tako opasan, ali dok u njoj boravi očekuje apsolutno savršenstvo od svih svojih zaposlenika. A o kakvom je profesionalcu riječ, govori i podatak da je Ramsay zadržao 85% svojih zaposlenika od početka karijere.